Dags för ESC 2016 !!!

Dags för ESC 2016 !!!

Woop woop! Eurovision Song Contest 2016 avgörs nu den kommande veckan! Så, vilka hålltider har vi då? Semifinal 1 sänds på tisdag 10/5, semifinal 2 sänds på torsdag 12/5 och grand finale går av stapeln på lördag 14/5! Samtliga program sänds kl. 21 på SVT1 − MISSA ICKE! 😉

ESC2016_in_stockholm_span12

Som vanligt har jag i princip bara hört studioversionerna av årets bidrag, så mina åsikter kan ändras drastiskt när jag får höra bidragen live − som vi vet är många ESC-bidrag “mindre bra” (milt uttryckt) irl… Anyway, jag tänker inte kommentera ALLA länders bidrag här på bloggen − bara nästan, så det blir lite gott och blandat om de bidrag som jag tycker utmärker sig (på ett positivt eller negativt sätt). Here we go!


Ryssland är som vanligt topptippade, men njae… En helt okej poplåt, men inget som man inte hört förut. Kommer säkerligen topp-5, men det är ingen vinnare enligt mig.

Ett annat topptippat bidrag kommer från Frankrike, och ja, jag gillar det! Jag ser hellre Frankrike som vinnare än Ryssland – rent musikmässigt. Snyggt budskap i videon (en kvinnlig kampsportare och en manlig ballerina). Det är ingen “helt fantastisk låt”, men i schlagersammanhang är den riktigt bra. Söt kille, han ser sådär genuint trevlig ut.

Ukraina är av någon oförklarlig anledning tippade 2:a… Kan någon SNÄLLA förklara för mig VAD exakt som är bra med detta bidraget!? Jag kan seriöst inte komma på något jag gillar med varken sångerska, låt eller uppträdande. Denna går fett bort för min del.

Kul av Grekland att ställa upp med ett sjumannaband när man bara får vara 6 pers på scen…

Angående Moldavien; bidragets refräng är så jäkla lik en gammal Nightwish-låt (kan vara Higher than hope jag tänker på, alternativt en annan av deras äldre låtar när Tarja var frontfigur i bandet – ska kolla upp det). Shame on you, svenska låtskrivare!

När vi ändå går in på plagiat; det verkar surra runt i europeisk media att Kroatiens bidrag är ett plagiat av Zara Larssons “Uncover”, men näe, det tycker jag verkligen inte! Jag älskar Zaras låt, men Kroatiens bidrag får mig att vilja kasta porslin i väggen… Nej okej, SÅ bedrövligt är det väl inte, men… Äh.

Även Sveriges bidrag har plagiat-stämplats av vissa. Och ja, jag kan ju inte neka till att Frans låt har solklara inslag av Matt Simons “Catch & release”.

UK‘s bidrag…..någon som gillar Coldplay? TRÅK!!!

Sen verkar det som att en tredjedel av Dolly Style uppträder för Tyskland? Känns som ett taffligt försök till någon slags internationell populärmusik. Fail army!

Nederländerna har en lite småmysig låt. Jag gillar’t! Men den är inte lika bra som deras bidrag i ungefär samma stil från 2014: The Common Linnets “Calm after the storm” (vilken är en av mina absoluta ESC-favoriter genom tiderna).

Montenegro, the fuck? Huvudvärksframkallande!

Kommer Tjeckien gå till final för första gången tro? Ja, om tjejen sjunger lika bra live som i videon är det mycket sannolikt! Vore ju kul för Tjeckerna om inte annat! 🙂 Ingen märkvärdig ballad egentligen, men jag gillar den.

Vår kära schlagervän G:son står bakom Cyperns ösiga bidrag! Och mja, lite småtrevlig radiopoprock ger helt klart variation i tävlingen. I approve! 🙂

San Marino, ert bidrag ger mig mardrömmar. Big time. Estland likaså; sångaren är för sliskig för min smak alltså…

Italiens bidrag gillar jag i smyg. Småmysigt/fin bakgrundsmusik. MEN, hon skulle gjort hela låten på italienska. #åhörsen

Guuuuud vad Österrikes bidrag påminner mig om någon gammal disco-dänga… Kate Ryan meets Blümchen? Riktigt hemsk video btw.

Armenien får ett liiitet plus i kanten för den snygga killen i bidragets musikvideo. Annars är det en ganska tråkig låt som aldrig drar igång riktigt, sjukt störande enligt mig. Synd med den sångerskan…

Serbien! Detta gillar jag! Lite speciellt scenspråk, och låten är inte något som man inte hört förut, men en av de bättre låtarna iår. Hamnar nog bland de tio bästa iallafall.

Men alltså, ja, det var kul att Australien var med på ESC’s 60-årsjubileum förra året, men varför är de med iår igen? Börjar bli lite flummigt att säga “Eurovision”… Menmen, deras bidrag är rätt bra. Snygg video också. Tippad 5:a.

Jag brukar gilla Sloveniens bidrag, men iår skäms jag lite. KISSEPAUS! Ser lite ut som Danmark bidrag 2012, dock så var Soluna Samay och hennes bidrag fantastiskt, vilket inte stämmer in på Slovenien iår.

Haha, Danmark, tänka sig att ni också har ett eget “One Direction”! Ja… Det var det jag hade att säga om våra grannars bidrag.

…men vi har ju en ännu närmre granne! Norge! Kunde tyvärr inte koncentrera mig så mycket på deras bidrag då jag mest skrattade åt att deras låt heter “Icebreaker”. HAHA! xD

Belgien gör en egen variant av Queen’s “Another one bites the dust”. Kaxig tjej, snygg (rödhårig!). Vill börja dansa när jag hör denna, hoppas att hon gör den bra live.

Vill förövrigt veta var Polen har spelat in sin musikvideo, ser helt underbart vackert ut.


Oddsen säger att Ryssland, Ukraina eller Frankrike tar hem schlagerkalaset iår, och Frans är enligt oddsen tippad fyra. Vad tror ni?

Till sist, Christer Björkman, VARFÖR har du inte bjudit in mig till “Inför Eurovision”-programmen än? Det märks ju tydligt att jag behövs i panelen, å där med basta! ARGH! 😉Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.