Mello 2024 – Final!

Mello 2024 – Final!

Foto: Jimmy Wixtröm

Jag har redan skrivit vad jag tycker om alla årets bidrag, men här kommer ändå några snabba meningar om varje finalbidrag:

1. Maria Sur – When I’m gone
Här är ett av bidragen som jag tror att oddsen “har fel om”. Låten hade behövt en starkare röst*, men jag tror att Maria Sur och hennes bidrag går hem hos många ändå. Oddsen säger mittenplacering – jag tror på topp-4. *Vi vet ju alla att svenska folket inte är så jäkla kräsna när det kommer till sången, såatteh…
2. Jay Smith – Back to My Roots
Låten blir faktiskt mysigare och mysigare för varje lyssning, men hur går det ikväll? Tippar på en bottenplacering (9-12), tyvärr. En av de bättre sångarna i finalen, om vi säger så…
3. Lisa Ajax – Awful Liar
Som sagt, hade Zara Larsson släppt den här låten hade den säkerligen klättrat på topplistor världen över i raketfart. Nu är det dock inte Zara, utan en höggravid Lisa, och jag tror att hon får nöja sig med en bottenplacering (9-12). Vill bara nämna hennes höga toner i slutklämmen: GÅSHUD!!!
4. Smash Into Pieces – Heroes Are Calling
När jag läste att sångaren varit sjuk nu inför finalen blev jag inte speciellt orolig; borde väl inte göra så stor skillnad med lite nästäppa i hans fall? Anyway, det här är konstigt nog en av de mer melodiösa låtarna i finalen, vilket bara det är värt en drös röster, enligt mig. Eftersom jag redan sågat en viss outfit så hoppar jag det ikväll. Tror att SIP landar på en mittenplacering (5-8).
5. Cazzi Opeia – Give My Heart a Break
Finalens roligaste outfits, utan tvekan. Det här bidraget ÄR ett lyckopiller som behövs i en mellofinal, men jag tror inte att det blir bättre än en…..bottenplacering (9-12).
6. Annika Wickihalder – Light
Ännu en låt som växt till sig lite grann efter ett par lyssningar. Annikas röst är hur spännande som helst, men låten är (fortfarande) lite platt och tjatig. Gissar på en bottenplacering (9-12).
7. Marcus & Martinus – Unforgettable
Enligt oddsen är det inget snack om att detta är vinnaren, så jag vet inte om jag vågar hoppas på att det INTE blir så? Tvillingarna är jätteduktiga och numret är väl proffsigt MEN DET ÄR INGEN MELLOVINNARE (speciellt inte i SVERIGE). Låten passar jättebra på gymmet och på klubben, men inte i ESC (och definitivt inte som SVERIGES bidrag i ESC). Punkt.
8. Dotter – It’s not easy to write a love song
Både jag och en drös journalister verkar överens om att det här är årets mest självklara ESC-bidrag. Tyvärr verkar inte gemene man tycka (inse?) samma sak. Så, även om jag personligen hade gett Sångfågeln till Dotter utan att tveka ikväll, så velar jag mellan att tippa på en topp-4 och (det mer troliga?) en mittenplacering (5-8)… SÅ JÄVLA DEPPIGT.
9. Medina – Que sera
Det här bidraget är väl ändå finalens festligaste!? Som min sambo sa häromdagen: “Säg inte detta till någon, men det här känns som det mest svenska bidraget.” Innan någon drar någon rasistisk slutsats så ska jag ge förklaringen till hans uttalande – vilket jag står bakom till 200%: Det här är det mest folkliga och lättsamma bidraget i finalen = svensk Melodifestival deluxe. Både jag och Oscar hade mycket hellre skickat Medina till ESC än M&M, men tippar på att de slutar på en mittenplacering (5-8).
10. Liamoo – Dragon
Även om vissa moves och delar av texten får mig att vilja dra fram skämskudden så tycker jag nog att Liamoo är en av de proffsigaste och mest internationellt gångbara artisterna i finalen. Låten är lite tjatig, men stundtals är bidraget ganska snyggt ändå. Velar mellan att tippa på en topp-4 och en mittenplacering (5-8).
11. Jacqline Moss – Effortless
Oddsens silvermedaljör! Hade (fortfarande) velat justera outfitsen lite så att de passar bättre till barnfamiljernas mellopartyn, men bortsett från det så är detta ett riktigt snyggt bidrag. Blir OTROLIGT chockad om Jacqline inte tar en pallplats. Hade hellre skickat henne än M&M till Malmö – vågar jag hoppas!?
12. Danny Saucedo – Happy that you found me
Avslutar kvällens bidrag med ett perfekt tillfälle att gå och kissa. Jag borde designa en “Kissepaus-statyett” att dela ut till ett finalbidrag varje år. Här har ni årets vinnare. “Grattis Danny, det kanske inte är en sångfågel, men det är en statyett som du verkligen är värd i år.” Gällande mitt tippande i appen (serious business) så har jag faktiskt gått emot oddsen ännu en gång och gett Danny en mittenplacering (5-8). Oddsen säger bronsmedalj, och jag upprepar: KISSEPAUS.


SLUTKOMMENTAR:
Att norska Jedward vann förvånade nog ingen, men resten av placeringarna: VAFAN HÄNDE!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.