Zara Larsson om mens-tabun

Zara Larsson om mens-tabun

Go’morron! Började dagen med att läsa ett blogginlägg från Zara Larsson som delats en hel del på Facebook. Har själv funderat på liknelsen sperma vs mens, så det var grymt att läsa att någon annan också gjort det. Tycker att inlägget var så jävla bra att jag klipper in det här! Väl värt att läsas (ja, alla killar där ute bör också läsa).IMG_1162-670x879

Hej bloggisen. Jag vill börja inlägget med lite fakta. Halva jordens befolkning menstruerar. Ändå leder normer, tabun och okunskap kring mens till restriktioner och hälsoproblem för flickor och kvinnor världen över. I ett enkelt skjul, med en ingång så liten som ett mindre fönster, sitter 14-åriga Uttara Saud ihopkrupen. Det är här hon ska sova inatt, hennes status är just nu lägre än djurens. Det beror på att hon har mens.

Uttara Saud bor i en by i västra Nepal där kvinnor hålls avskilda under menstruationen. De får inte arbeta eller gå till skolan och ingen får vidröra vare sig dem eller maten de äter. Traditionen kallas chaupadi. I en annan by i närheten, Ridikot i Achhamregionen, bor Ishwora Bhuloch hennes man Yagraj Bhul. Deras 15-åriga dotter Sarmila dog när hon praktiserade chaupadi och tvingades sova i avskildhet utanför hemmet. Andra flickor i landet har våldtagits eller attackerats av djur.

Jag la upp en bild på min Instagram idag, nämligen den som ni ser i inlägget. Mens är något nästan alla tjejer har.  Jag la upp bilden eftersom den väckte många tankar hos mig. Den är så sann. Den är så jävla sann. Många snubbar kommenterade snabbt att ”bajs är ju också naturligt, men lika äckligt.” Ursäkta, men jag anser att om man jämför mens och bajs så är man fan ute och cyklar. Varför inta ta och jämföra deras sperma med mensen istället? Båda sakerna är ju relaterade till våran fortplantning, men sperman? Ja, den ska ju tjejen helst kleta in på brösten eller ta i ansiktet! Jag har dock aldrig bett någon käka upp min tampong, som vissa killar ville få det till. Andra tyckte till och med att jag har tappat det helt! Tyvärr måste jag då säga att jag tror inte ens dom har något att tappa.

I dagens samhälle så är folk helt nöjda med att se bilder av objektifierade kvinnor överallt. Puta med rumpan, sticka ut med brösten, små bikinis utan överdel, äta banan med porrig blick – det är helt ok! Men en bild på en kvinna i profil, som inte anspelar på sex för fem öre, med ett tampongsnöre är inte ok? Bilden av en kvinna som bara är kvinna är inte ok. Kvinnokroppen i dess renaste form är tydligen inte ok? Det finns lagliga bröstvårtor, och så finns det olagliga bröstvårtor (jag pratar såklart om män och kvinnors). Bilden på Instagram togs bort. DEN bilden togs bort. Har någon här sett Christy Macks bilder på Instagram? Jag tycker absolut att hon får lägga upp vilka bilder hon vill, men om man ska se det från Instagrams vinkel så är väl hennes bilder snäppet ”värre”? Eller vad är det dom kollar på när dom plockar bort bilder? Enligt Instagram vill man skydda barn och unga genom  att att bort nakenhet. Jag försöker förstå, men det går inte, att se på vilket sätt den här bilden skulle göra skada på ett barns hornhinna. Jag hävdar att bilden av den kvinnan sedd som sex objekt gör mer skada, men det kanske bara är jag.

Jag blir så jävla förbannad över denna äckliga censur på en helt vanlig kropp. Hejdå. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.